Aşk, bir kişiye ya da şeye karşı duyulan sevgi ve bağlılık hissidir. Birçok insanın yaşamak istediği ancak her zaman karşılıklı olmayabilen bir durumdur. Karşılıksız aşk, imkânsız aşk, platonik aşk, ayrılık acısı tabirleri de tam olarak bu durumları ifade etmek için kullanılır.
Bir ilişki bittiğinde ya da bir ayrılık gerçekleştiğinde kişiyi bu kararı vermeye zorlayan sebepler vardır, elbette. Ancak her ne kadar geçerli sebeplerle dahi olsa bir ilişki biterse, beraberinde yas sürecini getirir. Yas denilince bir yakınımızı kaybetmek gelir akla. Evet, ancak bizler nasıl ki bir yakınımızı kaybettiğimizde yas sürecine giriyorsak, ilişkimiz sonlandığında da biten ilişkinin yasını yaşayacağımız bir sürece giriyoruz. Bu süreci sağlıklı geçirmemiz için bir zaman dilimine ihtiyacımız olduğunu bilmek çok önemlidir.
Aşk acısı nasıl geçer? Sorusuna gelecek olursak, bu durumun geçmesi için yas süreci aşamalarının yaşanması gerekir. İlişki bittiği andan itibaren yas sürecinin ilk aşamaları olan şok ve inkar dönemleri yaşanabilmektedir. Bu dönemler ayrılığın olduğu sürece uyumun ilk basamaklarıdır. Akabinde öfke ve isyan gibi duygu durumları kendini gösterebilir. Sonrasında pazarlık evresi dediğimiz, kişinin biten ilişkisiyle ilgili ‘’Ayrılmasaydık nasıl olurdu? Evlenseydik mutlu olur muydum?’’ Gibi soruların yoğunlaştığı zaman zaman pişmanlık duygularının yoğunlaşabildiği, depresif hissettiği bir dönem takip edebilir. Son aşama kabullenme dediğimiz sürece uyumun gerçekleştiği evredir. Bu evrelerin belirgin bir sırası olmayıp, zaman zaman herhangi birinin yoğunluğu artıp azalabilir. Dolayısıyla aşk acısının geçmesi için bir sürecin olduğunu bilmemizde fayda var.
Aşk acısı nasıl geçer? Konusunun bir diğer yolu ise, psikoterapi desteği almaktır. Eğer süreç çok zorlayıcı ve yıpratıcı geçiyorsa, aşk acısı ile başa çıkabilmek için Kayseri DSM Psikoloji merkezimizde EMDR Terapisinin aşk acısı protokolünü uygulamaktayız. Bu protokoldeki amaç aşk acısı yaşayan kişinin duygu ve mantık dengesini oluşturarak daha rasyonel bakmasını sağlamaktır.
Siz de yukarıda belirtilen durumlardan şikayetçiyseniz Kayseri uzman psikolog hizmeti verdiğimiz merkezimize ulaşabilirsiniz.
Kayseri DSM Psikoloji olarak uzman ekibimizle görüşmek için bizimle iletişime geçebilir, bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Unutmayın! ‘’Ruh sağlığı en az beden sağlığı kadar önemlidir.’’