Çocuklarda öfke, diğer tüm duygular gibi normal bir duygudur ve her çocuk zaman zaman öfke duygusunu deneyimleyebilir. Önemli olan, çocuğunuzun öfkesini sağlıklı bir şekilde ifade etmesine ve kontrol etmesine yardımcı olmaktır.
Çocuklarda saldırganlık, duygusal gelişimin bir parçası olarak ortaya çıkabilen yaygın sorunlardandır. Saldırgan davranışlar, çocuğun duygusal dünyasında yaşadığı zorlukları ve stresi ifade etme şeklidir. Saldırganlık, çocuğun genellikle başkalarına vurması, ısırması, tekmelemesi, tükürmesi ve eşyaları fırlatması gibi zarar vermeyi hedefleyen davranışlarda bulunmasıdır. Ortada bir tehlike yokken kendiliğinden çocuğun bu davranışları göstermesi bu güdünün uyum ve davranış sorunu olarak ele alınmasına neden olur.
Çocuklarda Saldırgan Davranışların Önlenmesi İçin Öneriler
- Her şeyden önce ebeveynler çocuğa saldırganlık modeli olmamalıdır.
- Çocuğunuzun öfke ve saldırganlık gösterdiğinde, onun duygularını anlamaya çalışın. Empati kurmak, çocuğunuzun kendini daha güvende hissetmesine ve duygularını daha iyi ifade etmesine yardımcı olacaktır.
- Çocuğunuzun öfke ve saldırganlık davranışlarının altında yatan nedenleri anlamaya çalışın. Öfkenin kaynağını anlamak, çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.
- Çocuk gergin ve sinirliyken tartışmak, kızmak, bağırmak yerine sakinleşmesini beklemeli ve daha sonra davranışı ile ilgili konuşulmalıdır.
- Çocuklar, sınırların olduğunu bilmek isterler ve sınırlar onlar için kolaylaştırıcıdır. Öfke ve saldırganlık anında, çocuğunuza sakin bir şekilde sınırlarını hatırlatın. Örneğin, “Başkalarına zarar vermek kabul edilemez bir davranıştır’’ gibi ifadeler kullanabilirsiniz. Sınırları belirlemek, çocuğunuza uygun davranışları öğretmek ve olumlu davranışlar sergilemesini sağlamak için önemlidir.
- Çocuğunuza öfke ve saldırganlıkla başa çıkmak için alternatif beceriler öğretin. Duygularını ifade etme, nefes egzersizleri, içinden sayı sayma gibi alternatifler kullanabilirsiniz. Bu beceriler, çocuğunuzun öfkesini kontrol etmesine ve daha uygun davranışlar sergilemesine yardımcı olacaktır.
- Çocuğunuz öfke ve saldırganlık yerine daha uygun davranışlar sergilediğinde, bunu ödüllendirin. “Öfkelendiğinde sakinleşmeyi beklediğin için teşekkür ederim” veya “Zarar vermek yerine duygularını ifade ettiğin için seninle gurur duyuyorum” gibi ifadeler kullanabilirsiniz. Olumlu davranışları ödüllendirmek, çocuğunuzun bu davranışını pekiştirecek ve artmasını sağlayacaktır.
- Olumsuz/saldırgan davranışı sergilediğinde de çocuğa bu davranışın dezavantajları gösterilmelidir. Saldırgan davranışları ile isteklerini elde edemeyeceğini anlamalı, istediği şeyleri kaybettiğini görmeli ve yaşamalıdır.
Öfke ve saldırganlık davranışı süreklilik kazandığı takdirde; çocuğu sosyal, duygusal ve akademik başta olmak üzere bir çok alanda olumsuz etkileyecek ve hayatını zorlaştıracaktır.
Bu nedenle, çocuğunuzun öfkesini kontrol etmekte zorlandığını ve saldırgan davranışlar gösterdiğini düşünüyorsanız, bir uzmana danışarak çocuğunuzun ihtiyaçlarını ve özellikleri dikkate alınarak en uygun müdahale planını oluşturmak oldukça önemlidir.
Siz de çocuğunuzda öfke ve saldırganlık sorunları olduğunu düşünüyorsanız Kayseri psikoloji hizmeti verdiğimiz merkezimize ulaşabilirsiniz.
Kayseri’de Psikolog Hizmeti veren uzman ekibimizle görüşmek için bizimle iletişime geçebilir, bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Unutmayın! ‘’Ruh sağlığı en az beden sağlığı kadar önemlidir.’’
Psikolojik Danışman Gamze KOÇER