Panik atak, aniden ortaya çıkan ve bedensel belirtilerle(çarpıntı, terleme, baş dönmesi, nefes almada güçlük vb.) kendini gösteren korku ataklarıdır, diyebiliriz. Panik bozukluk ise, tekrarlayan panik ataklar ve bu atakların tekrar olacağına dair kişinin kaygı yaşaması(beklenti anksiyetesi) durumudur.
Panik atak yaşayan kişilerde bedensel belirtilerin yanı sıra işlevsel olmayan düşünceler ortaya çıkmaktadır.. bu düşüncelerden bir tanesi de kişinin bayılacağına yönelik inancıdır. Yani kişi, bedeninde bir anda ortaya çıkan baş dönmesi, sersemlik gibi belirtileri bayılma işareti olarak yorumlar. Dolayısıyla yaşadığı bedensel belirtilerden daha fazla korkmaya başlar.
Peki, panik atak gerçekten bayılmaya sebep olur mu? Gelin yazımızın devamında buna bakalım.. panik atak esnasında beynimizin korku, tehdit algısından kaynaklı vücudumuzda oksijen üretilir. Üretilen o fazla oksijeni biz bedenimizden hemen atamadığımız için bir sersemlik ve baş dönmesi etkisi yaşıyoruz. Dolayısıyla bayılacakmışız gibi hissediyoruz. Oysa o, oksijen fazlalığından kaynaklı olmaktadır. Bayılmaya bakacak olursak, bayılma olabilmesi için, ya beyne ulaşan kan akımında azalma olması ya da oksijen yetersizliği gerekiyor. Toparlayacak olursak panik atak esnasında oksijen fazlalığı var. Ama bayılma olabilmesi için oksijen yetersizliği gerekiyor. Yani tam tersi bir durum söz konusudur. Yani panik atak esnasında siz isteseniz dahi bayılamazsınız. Çünkü bedeniniz fizyolojik olarak buna müsaade etmiyor.
Panik atak yaşayan kişilerde işlevsel olmayan daha birçok düşünce kalıpları bulunmaktadır. Siz de bu durumdan şikayetçiyseniz Kayseri de Psikolog hizmeti verdiğimiz merkezimize ulaşabilirsiniz.
Kayseri Psikolog olarak uzman ekibimizle görüşmek için bizimle iletişime geçebilir, bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Unutmayın! ‘’Ruh sağlığı en aza beden sağlığı kadar önemlidir.’’